Sporta Team | Methodieken in de kijker

START EEN 
‌MULTISPORTAANBOD

Motorische ontwikkeling en multisport

Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen zich breed motorisch ontwikkelen: dat is onze missie. ‌ ‌Daarom willen we (potentiële) sportaanbieders stimuleren om te starten met een multisportaanbod en hen hierbij ondersteunen.

Wat is een veelzijdig aanbod?

Een veelzijdig beweegaanbod kan op verschillende manieren uitgewerkt worden. Er zijn enkele standaardmethodieken zoals bv. Multimove waarbij je voorbeeldlessen kan gebruiken of je kan zelf trainingen uitwerken. 
‌ 
Om een aanbod voor kinderen als voldoende veelzijdig te beschouwen volgen we de richtlijnen die Sport Vlaanderen vooropstelt:
‌‌-‌ een aanbod van minstens 1u/week, gedurende een volledig sportseizoen (ong. 20-30 weken)‌ ‌ ‌
‌- een aanbod dat voldoende breed en gevarieerd is. Dit betekent een aanbod waarbij de 12 fundamentele basisvaardigheden (≤8j) of de 11 bewegingsfamilies (
6j) aan bod komen of  een omnisportaanbod waarbij minstens 3 verschillende sporten beoefend worden.

‌Die veelzijdige aanpak kan zowel in een sportclub waar er puur aan brede motorische ontwikkeling wordt gedaan als in combinatie met een sportgericht aanbod.

12 basisvaardigheden
Kleuters
De 12 bewegingsvaardigheden voor kleuters zijn stuk voor stuk basisvaardigheden die kinderen op jonge leeftijd moeten verwerven om zich optimaal motorisch te ontwikkelen. 
‌Deze zijn cruciaal om op latere leeftijd sportspecifieke vaardigheden te leren.  

Wandelen & lopen, vangen & werpen, klimmen, slaan, zwaaien, trappen, roteren, dribbelen, glijden, heffen & dragen, springen & landen, trekken & duwen.

11 bewegingsfamilies
‌Lagere school

Voor oudere kinderen is het aangewezen je bewegingsprogramma op te bouwen volgens de 11 bewegingsfamilies. Deze bouwen verder op de eerder aangeleerde bewegingsvaardiger en zijn iets uitdagender en moeilijker.

Gooien, vangen, slaan en rollen, evenwicht, zwaaien, hangen, slingeren en schommelen, trappen en stoten, springen en landen, ritmisch en expressief bewegen, doelspelen en terugslagspelen, klimmen, klauteren, sluipen en kruipen, heffen en dragen, trekken en duwen, rollen en roteren, gaan en lopen.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Je kan multisport op verschillende manieren aanbieden. Hieronder vind je enkele inspirerende praktijkvoorbeelden. Je kan als club uiteraard ook een eigen aanpak ontwikkelen. 

Bewegingsschool 
Antverpia

De kleuters van Dans- en turnkring Antverpia kunnen zich elke week uitleven in een speelbos vol hindernissen. 

Multimove Kortenaken 

Multimove Kortenaken biedt in samenwerking met de plaatselijke voetbal- en dansclub Multimove voor kleuters aan.  

Multi SkillZ Nijlen

Manu Verheyen maakt lagere school kinderen gek van bewegen in zijn Multi SkillZ Academy.

Omnisportclub Jummenas 

In de omnisportclub van Jummenas beoefenen kinderen van 6 tot 12 jaar elke woensdagnamiddag allerlei verschillende sporten.

Multimove in Loopclub Presto

Loop- en wandelclub Presto startte in 2023 met Multimove voor 3 tot 6-jarigen. Zo kunnen ook jongere broertjes en zusjes bij de club terecht. 

Hockeyvereniging Cartouche

Met breed motorische lessen maakt deze hockeyvereniging van hun sporters veelzijdige bewegers.

Waterpolovereniging UZSC

Deze waterpolovereniging  biedt naast de watertrainingen ook breed motorische landtrainingen aan. 

Basketbalclub 
de Cangeroes

De  kinderen van basketbalclub de Cangeroes leren beter basketballen dankzij een lesje breakdance en andere sportbeoefening.

Starten met multisport?

Wil je starten met een multisportaanbod, maar weet je niet goed wat je kan aanbieden en hoe je eraan begint?

Vraag onze inspiratiegids aan! 
‌→ stappenplan 
‌‌→ tips ‌
‌→ goede voorbeelden ‌
‌→ beschikbare ondersteuning ‌ ‌

Ben je al actief in een sportclub en wil je multisport aanbieden in je sportclub? Vul dan hieronder je e-mailadres in en ontvang de inspiratiegids 'Starten met een multisportaanbod in je club' in je mailbox.


‌‌Ben je nog niet verbonden aan een club en wil je zelf starten met een multisportaanbod en een multisportclub oprichten? Vul dan hieronder je e-mailadres in en ontvang de inspiratiegids 'Starten met een multisportaanbod' in je mailbox.

Succes! Je hebt het gedaan.
Fout! De waarde is niet geldig.

Herbeleef de 2de editie van onze Inspiratiedag Multisport!

Op 28 januari ging de Inspiratiedag Multisport door in Gent. Op deze dag informeerden we organisaties over het belang van brede motorische ontwikkeling en gaven we ineens heel wat inspiratie mee om effectief van start te gaan!

‌Alle info op www.sportateam.be/multisportdag

Multisportnieuws
in jouw mailbox

Schrijf je in op de driemaandelijkse multisportnieuwsbrief van Sporta Team en ontvang tips, goede praktijkvoorbeelden, inspirerende oefenstof en info over onze ondersteuning, over relevante bijscholingen en opleidingen en over de nieuwste ontwikkelingen.