Corona update 28 januari

Corona update 28 januari

Het Overlegcomité heeft de coronabarometer goedgekeurd. Dit instrument (met kleurcodes geel, oranje en rood) zal gebruikt worden om de coronamaatregelen in verschillende sectoren te versoepelen of te verstrengen, afhankelijk van de ziekenhuiscijfers. De coronabarometer gaat van start op 28 januari, in code rood.

Wat betekent dit voor de sport?
Tijdens het sporten zelf gelden er geen beperkende maatregelen. Sportactiviteiten kunnen op een normale manier plaatsvinden. 
We vragen alle sporters om zich in deze periode extra gedisciplineerd te gedragen en de geldende richtlijnen strikt op te volgen. 
Er gelden wel verschillende beperkende maatregelen voor publiek en controlerende maatregelen met betrekking tot de toegang tot en het beheer van sportinfrastructuur. We sommen de belangrijkste hier voor je op.

Mondmaskers
Van zodra je een sportinfrastructuur betreedt, moet je verplicht een mondmasker dragen vanaf 6 jaar. Het mondmasker is verplicht voor iedereen in de gangen, tribunes en kleedkamers... Over het algemeen geldt de mondmaskerplicht van het moment je de sportinfrastructuur betreedt, behalve:
  • Indien dit door de aard van de activiteit niet mogelijk is (bv. tijdens het sporten, als actieve scheidsrechter, onder de douche)
  • Om iets te eten of te drinken.
  • Het mondmasker is ook verplicht op plaatsen en evenementen waar het CST van toepassing is. 

Publiek
Publiek is toegelaten.
Jongeren tot en met 17 jaar of G-sporters die nood hebben aan begeleiding mogen zich bij hun training of wedstrijd laten vergezellen door twee meerderjarige personen.
Aantal toegelaten toeschouwers:
Zonder Covid Safe Ticket:
  • Binnen: max. 50 personen, enkel niet-dynamisch publiek
  • Buiten: max. 100 personen, zowel dynamisch als niet-dynamisch publiek
Met Covid Safe Ticket
  • Binnen: vanaf 50 personen, enkel niet-dynamisch publiek
  • Buiten: vanaf 100 personen, zowel dynamisch als niet-dynamisch publiek
Indien meer dan 200 toeschouwers aanwezig zijn, mag het aantal niet groter zijn dan 70% van de totale capaciteit van de zaal/infrastructuur
De beperking van 70% van de capaciteit valt weg als de gemiddelde CO2-waarde tijdens de duur van het evenement lager blijft dan 900 ppm CO2 (CO2-meter) of je een ventilatiedebiet of luchtzuiveringsdebiet van minstens 40m3 per persoon per uur kan garanderen (zie ook bij indoor sportinfrastructuur de paragraaf over luchtkwaliteit).
Zijn er meer dan 1000 toeschouwers aanwezig, dan ben je verplicht je publiek over compartimenten te verspreiden.

Kleedkamers
Kleedkamers moeten niet verplicht gesloten worden, maar beperk het gebruik ervan zo veel mogelijk. We adviseren met aandrang om een actieplan voor het gebruik van kleedkamers uit te werken. Een voorbeeld van een actieplan vind je hier

Lees onze recente coronamailing om volledig op de hoogte te zijn.